Vad är en delning värd? Om Facebooks delningsstatistik

[uppdaterad]

Att mäta är en konstform. Och som alla vet kan man med lite fin statistik bevisa vad som helst. En annan gammal hederlig sport är att jämföra äpplen med päron – aktualiserat i den pågående diskussionen om hur  likes/shares på Facebook och vad som egentligen menas med de olika måtten.

Den här typen av bilder har du säkert sett massa gånger under artiklar.

Screen Shot 2013-10-10 at 19.31.30Men vad betyder egentligen siffrorna? 227 bredvid rekommendera kan man ju föreställa sig att det betyder antalet gånger artikeln i fråga har rekommenderats. Inget kunde vara mer fel. Ibland används också begreppen “Gilla” eller “Dela” – oftast synonymt, och lika vilseledande. Siffran är egentligen en totalsiffra på antalet interaktioner som har skett med det sociala objektet som sidan utgör BÅDE på sin egen sida och när den börjar existera inne på facebook. Eller mer konkret: när du delar en artikel på Facebook börjar olika personer interagera med det objektet – de gillar kanske min delning, eller så skriver de en kommentar. Det är också möjligt att andra användare gillar kommentarerna (men kanske avskyr själva artikeln). Allt detta motsvarar en “Gilla”, “Dela” eller en “Rekommendation” i Facebook-världen (Like/Share). En konversation under en delning skapar alltså en mängd interaktioner (som alltså ofta visas som like/share) – oavsett om det är två personer som käbblar 100 gånger eller 100 personer som skriver vars en kommentar visar statistiken samma sak.  För varje person som delar den vidare skapas ytterligare interaktioner.

Om platsen som artikeln i fråga dessutom använder Facebooks kommentarsfunktion inbäddad så räknas varje interaktion – varje kommentar och varje “tummen upp” på en kommentar som ytterligare en delning/interaktion/gillning. Ganska snabbt ser vi väldigt stora siffror.

Facebook erbjuder dock via sitt API möjligheten att få ut mer detaljerad data. Det vanliga sättet – och det som normalt sätt visas i de där socialamedier-ikonerna är att ställa frågan till: Ett tidigare sätt att hämta ut informationen var via:
http://graph.facebook.com/?id=webbadress

http://graph.facebook.com/?id=http://www.hampusbrynolf.se/facebook_comment 

Facebook svarar då att sidan delats (“shares”) 83 gånger.

{
  "id": "http://www.hampusbrynolf.se/facebook_comment",
  "shares": 83
}

Igen – detta är inte korrekt (och det är inte vad Facebook rekommenderar att man använder), men det är denna siffra som nästan alltid visas i delningsikoner, som refereras i skrytsammanhang och på externa tjänster som påstår sig visa delningar på Facebook. Egentligen kanske det inte spelar så stor roll, men dels är det ju lite irriterande när man påstår att en delning som inte är en delning är det. Men framförallt sätter det ju de andra sociala medierna i skymundan: jaha, den delades 100 gånger mer på Facebook än på Twitter. Twitters statistik utgörs nämligen av antalet gånger URL:en till sidan i fråga har skickats i ett twittermeddelande (original eller retweet) – ett mått som ligger väldigt mycket närmare den vanliga förståelsen för “delning”.

För att fortsätta; det är faktiskt möjligt att ställa mer detaljerade frågor till Facebook och få mer detaljerade svar:

https://graph.facebook.com/fql?q=SELECT%20url,%20normalized_url,%20share_count,%20like_count,%20comment_count,%20total_count,commentsbox_count,%20comments_fbid,%20click_count%20FROM%20link_stat%20WHERE%20url=%27URL%27

https://graph.facebook.com/fql?q=SELECT%20url,%20normalized_url,%20share_count,%20like_count,%20comment_count,%20total_count,commentsbox_count,%20comments_fbid,%20click_count%20FROM%20link_stat%20WHERE%20url=%27www.hampusbrynolf.se/facebook_comment/%27

Ovanstående körning frågar Facebook om lite mer detaljerad statistik, och svaret ser ut så här:

{
  "data": [
   {
     "url": "www.hampusbrynolf.se/facebook_comment/",
     "normalized_url": "http://www.hampusbrynolf.se/facebook_comment/",
     "share_count": 13,
     "like_count": 29,
     "comment_count": 41,
     "total_count": 83,
     "commentsbox_count": 26,
     "comments_fbid": 1402213603344940,
     "click_count": 0
   }
  ]
}

En liten annan bild framträder då! Sidan har inte alls delats 83 gånger utan bara 13.

De begrepp som finns och hur jag har förstått dem:

"share_count": 7

Denna siffra är antalet  faktiska delningar av länken. Alltså när någon klickar på en delaknapp, eller kopierar och klistrar in url:en och postar på Facebook. Det spelar ingen roll om delningen görs i ett meddelande, på väggen eller på en grupp – publik eller hemlig. Denna siffra är alltså den som borde användas för att beskriva delningar.

"comment_count": 35

Detta är totala antalet kommentarer i ett kommentarsfält kopplat till artikeln i fråga samt kommentarer på  delningar på Facebook. I detta fallet räknas inte kommentarer  i låsta grupper. Enkelt uttryckt:  du postar en länk till den här sidan och sedan får en kommentar på den posten så räknas det som en kommentar på denna sida.

"like_count": 18,

Detta är antalet tummen upp som kommentarerna på sidan samt på delningarna av sidan på Facebook samt dess kommentarer. Dock räknas ej kommentarer på delningar som ej är i låsta grupper.

commentsbox_count: 20,

Denna är enkel – det är antalet från en inbäddad Facebook-kommentarsfunktion på sidan, om sådan finns.

"total_count": 61,

Detta mått är det som oftast kommuniceras som “antal delningar” eller “likes” eller “rekommendationer”. Det är i själva verket summan av verkliga delningar, kommentarerna på dessa delningar , antalet kommentarer på själva sidan  samt summan av alla som gillat delningarna, kommentarerna på dessa delningar eller kommentarerna på sidan i fråga.

Inte helt enkelt, men så här. Jag postade en länk till en testpost på Facebook. Det skapade en verklig “share”. Denna fick snabbt 14 kommentarer (av tre personer). Delningen fick tre tummen upp och en av av kommentarerna fick en tumme upp – totalt 4 “likes” med andra ord som räknas för min sida.

Pasted_Image_2013-10-10_19_54-2

Emanuel Karlsten har skrivit mer om det och Hans Kullin har gjort en gedigen genomlysning!

Den här posten är egentligen inte så mycket ett inlägg i AB-debatten som en allmän uppmaning till er alla att verkligen se sociala medier-statistik (om den inte kommer från min twitterdata, that is) med samma skepsis som vi väl alla ser på annan statistik med.

Och kanske att fundera en gång till innan du litar på någon statistik som sägs komma från Facebook.

Uppdatering: Efter olika samtal med Fredrik Strömberg så vill jag förtydliga att Facebook  ger ut alldeles utmärkt information, precis som visats ovan. Problemet ligger i det oreflekterade användningen av siffror som egentligen betyder något annat, och den allmänna begreppsförvirringen. För detta ska inte Facebook skyllas – de ger korrekt information,  även om standarddelningsknappen är missvisande.

20 thoughts on “Vad är en delning värd? Om Facebooks delningsstatistik

 1. Tack! En lite off-topic reflektion: din bild på delningsknapparna i förstoring, efter inledande stycken fick mig att tänka: “Ja, så vill jag också ha mina knappar” :) d v s, vad fiffigt det vore att sätta in rejäla delningsknappar på rätt ställe i (det linjära) flödet i berättelsen, i stället för att de bara ska vara ett extra påhäng när man egentligen är “klar”. Det är ofta där någonstans i början man känner – “Oh, ja, det här vill jag dela.” – man har koll på enkelheten, kvaliteten, ämnet o s v.

  1. Ja, precis så. Men FB är medvetet otydliga, genom att deras egna badges använder totalsiffran, men kallar den “share” – vilket ju bidrar till att sprida missförstånden.

  2. Har försökt gräva lite mer – är det inte tvärtom? Graph-API är det aktuella och api.facebook.com är det som är deprecated. Jag hittar inga aktuella referenser till api.facebook.com på https://developers.facebook.com – men väldigt många till graph. Det spelar ju mindre roll – siffror man får ut är de samma. Länk till graph-api-utforskaren: https://developers.facebook.com/tools/explorer/145634995501895/?fql=SELECT%20share_count%2C%20comment_count%2Ctotal_count%2C%20commentsbox_count%2C%20like_count%2C%20click_count%20%20FROM%20link_stat%20WHERE%20url%3D%27http%3A%2F%2Fwww.hampusbrynolf.se%2Fvad-ar-en-delning-vard-om-facebooks-delningsstatistik%2F%27

 2. Intressant ny kunskap om dessa fakta hos sociala medier. Synd också då andra aktörer som testar och utvärderar rätt siffror kommer att känna sig misslyckade. Men som sagt de får läsa detta först så förstår de

 3. Riktigt intressant – och precis som gammel-media har sina siffror som de stoltserar med har FB samma problem i mina ögon med sin reach. Detta är ingen som direkt talar öppet om. Att påstå att en like har potential att nå 216 personer (snittet för antal vänner en svenska har) är ett skämt. Samma gäller dela och kommentarer. Hur många sitter och stirrar på ticker-boxen i högra hörnet för kolla vad samtliga sina vänner gör. Än mindre, vad är sannolikheten att samtliga tittar där och “agerar” samtidigt…

  1. Dock är “potential” något annat än att säga att det når. Så generellt är det faktiskt rätt att prata om potential: att länken har en teoretisk möjlighet att nå så många så jag skulle inte säga att det är ett skämt. Däremot är det inte speciellt matnyttigt sätt att mäta på.

 4. Word. Det man dock saknar är ju en överrenskommelse, typ KIA index, som skapar ett jämförbart mått där olika mediehus kan benchmarka mot varandra. (Som sociala nyheter gör med reaktionssiffran). Eftersom branschpraxis just nu visar interaktioner så blir det ju rimligt att det är det som visas – däremot leder ordet “delningar” fel…

 5. Hej, Tack för denna artikel och bra sammanfattat, många använder idag Facebook både personligt och för företag. Det här är bra att veta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>